lauantai 9. huhtikuuta 2016

Liikunta ja ravinto

Kauheaa stressiä ei kannata ottaa siitä miten kovassa kunnossa pitäisi olla. Siellä kyllä pärjää ihan peruskunnolla. Inttihän on toki sekä fyysisesti että henkisesti koettelevaa, mutta jos henkinen jaksaminen ja tsemppi on kohdillaan, niin kaikesta kyllä selviää. Mitä enemmän palvelusta varten lähdet liikkumaan sen helpommallahan tietysti pääsee myös raskaimmistakin hommista.Voin kuitenkin taata että jokaisella meistä tulee niitä päiviä vastaan että se verikin maistuu suussa. Eniten intissä taitaa tulla selkä ja jalka ongelmia, joten näitä paikkoja on hyvä totutella tulevaan koitokseen, turhilta loukkaantumisiltakin säästyttäisiin. Myös ehdoton ykkönen inttiin valmistautuessa on se että nappaat painavan repun selkään, laitat kumpparit jalkaan ja lähdet pitkälle reppureissulle eri maastoihin patikoimaan. Parastahan on jos saa vielä kaverinkin mukaan, niin matka taittuu mukavasti. Itse nautin näistä reissuista, vaikka lähtiessää tulevat kilometrit kauhistuttaakin, niin maaliin päästessä fiilis on kuitenkin aika mahtava. Suosittelen kokeilemaan :)


Jos nyt omista lähtökohdista lähdetään, niin itsehän olen aina ollut yksi pahimmista sohvaperunoista. Lapsena ei tullut harrastettua mitään pitkien matkojen ja rahanpuutteen vuoksi. Silloin tällöin kävimme kaverin luona ratsastamassa. Olen myös syönyt miten sattuu ja suklaa maistuu aina.
Inttiin hakiessa lähdin kuitenkin kerrankin muuttamaan omia elämäntapoja. Haluan olla paremmassa kunnossa, sillä valmistaudunhan sentään yhteen elämäni tärkeimpään asiaan. Vaikka toki sisulla ollaan aina selätetty kaikki tähän asti fyysisesti raskaat asiat. Vuoden sisään on valitettavasti kuitenkin mahtunut myös löhöilykuukausia jolloinka olen panostanut aivan muuhun kuin liikkumiseen ja oikein syömiseen. Nyt on kuitenkin kerrankin kaikki turha stressi ohi ja voin viimeiset kuukaudet keskittyä täysin inttiin treenamiseen. Toki kalenteri on mukavasti täynnä, mutta on piristävää kun on muutakin sisältöä elämälle kuin nukkuminen ja pelaaminen pleikkarilla.


Mitä viikkoihini siis sisältyy? Kolme tärkeintä asiaahan ovat ravinto, liikunta ja lepo.

Ravinto: Syön 5-6 kertaa päivässä. Syömättömyys on yhtä pahasta kuin ylisyöminen, itseään ei siis tarvitse pitää nälässä saadakseen tuloksia. Lautaselle eksyy paljon salaattia ja vihanneksia. Syön myös joka viikko lihaa, kalaa ja kanaa. Jätän perunat, riisit ja makaronit vähän vähemmälle. On aika huippua huomata että terveellisempikin ruoka maistuu ja pitää vatsan hiljaisena. Minä kun olen aina vähän kiertänyt kaukaa kaikki vihreät lautasella. Nykyään salaatti on paras osa koko ateriasta :D Kaikkeen voi siis näköjään tottua. Näin liikkuessa on myös hyvä muistaa tarpeellinen proteiinin saanti! Oma suosikki on tehosekoittimessa itse tehty proteiinijuoma. Niitä kun saa tehtyä vaikka minkä makuista ja näköistä, ei tule niin helposti kyllästymisiä. Noukin proteiinini pääsääntöisesti, maitorahkasta, kanamunasta ja erimakuisista proteiinijauheista. On tärkeää myös muistaa juoda vettä tarpeeksi. Noin 2-3 litraa on sellainen sopiva määrä päivässä. Sitä enemmän menee myös nestettä mitä rankemmin liikut päivän aikana. Olen tottunut kantamaan vesipulloa paikasta toiseen mukanani, näin veden juominen käy jo huomaamatta. Tästäkin on pakko sanoa että ennen en voinut juoda vettä lähes ollenkaan, sillä se maku oli ensinnäkin karsea ja pää tuli ihmeellisesti kipeäksi. Napsin myös päivittäin omega-3 + ADE, c-vitamiini sekä magnesium tabletteja.

(Mitä lihaskunnon jälkeen on hyvä saada: proteiinia, hiilihydraattia, kaliumia, nitraattia, rasvaa ja magnesiumia. Mitä airobisen jälkeen on hyvä saada: omega-3, c-vitamiinia, hiilihydraattia ja proteiinia.)


Liikunta: Liikun viikossa 5 kertaa, eli noin 4-5h. Harrastan 1x viikossa uintia, 1x/vk juokemista, 1x/vk circuit treeniä ja  3x/vk salilla käymistä (jossa selkä, jalat, olkapäät, ojentajat, hauis, rinta). Käyn myös vähintään 1x/kk näillä aijemmin esiin tulleilla patikointiretkillä. Näin kesän tullessa tulee myös liikuttua ihan muuten vaan esimerkiksi, köysiradan, jalkapallon ja lentopallon parissa. Myös tallille ehdin taas kun työt loppuu ja kesäloma alkaa. Uskokaa tai älkää mutta nautin hurjasti tetsaamisesta, sitä tulee harrastettua mielellään ihan ilman inttiäkin. Toki varustushan ei ole yhtä raskas eikä oikeaa asetta kannettavaksi. Olen aika varma että lähdetään kesällä taas "upottamaan munat turpeeseen" ja huutamaan syöksyn, tuen, lipas, häiriö kehää :D .

Lepo: Lepääminen ja vapaapäivät on kuitenkin yhtä tärkeitä. Näin liikunnasta aiheutuvat vauriot pääsevät korjaantumaan ja kehitystä tapahtuu. Vähintään 2 lepopäivää/vk on hyvä pitää.


 
Mutta kyllä....osaan edelleenkin nauttia herkuista. Viikossa on oikein myös pitää oma karkkipäivä, siihen ei kaadu mikään jos kohtuudella syödään.
Ja koska minä liikun/syön sen takia että jaksan intissä paremmin, en suinkaan sen takia että laihtuisin/olisin ns.kesäkunnossa, niin voin hyvillä mielin edelleen napostella suklaani :D.
Hassuahan tässä on se että intissä täytyy kuitenkin tottua erinlaiseen ruokailuun, lepoon ja liikuntaan mihinkä olen itseni nyt totutellut, mutta eiköhän sekin muutos löydä oman paikkansa.

Liikkumisen iloa ja tsemppiä kaikille inttiin treenaaville. Älkää olko kuitenkaan liian ankaria itsellenne. Se pylly on joskus hankala nostaa siitä penkistä ja lähteä liikkumaan, mutta koskaan ei ole tarvinnut pettyä siihen kuinka mahtava fiilis sen jälkeen tuleekaan! :)

Hui aivan tj86 !


5 kommenttia:

  1. Moikka! Oli kivaa lukea jonkun toisen reenailuista ja sainkin vastauksen siihen suurimpaan kysymykseeni, eli kuinka usein patikoit :) Itse ostin viime syksynä painoliivit ja hävettävän vähän niitä on tässä tullut käytettyä... Är! Nyt olisi tarkoitus oikeasti kunnostautua asian suhteen vaikka samalla jotenkin naurattaa että miltä sitä näyttää (loppujen lopuksi ei varmaan mitenkään erikoiselta, sitä vaan päässään taas kuvittelee kaikkea) kun tarpoo lähimetsissä kunnon wannabe-samoajana naapurin mummojen katsoessa :D

    Kuinka pitkiä kierroksia olet yleensä vetänyt?

    Toi ruokapuoli on itellä ehkä suurin kysymysmerkki sitten kun intti alkaa. Vaikken todellakaan syö mitenkään överi-terveellisesti niin en ole vaan koskaan välittänyt esim. suomalaisten perusaamiaisesta. Joten kaikki leipä/jugurtti/puuro-tankkailut tulee oleen totuttelun takana. En ole tän vuoksi nyt reenatessa ite vähentänyt mitään hiilareita vaan mätänny pastaa ja riisiä samalla lailla kuin ennen ettei keho saa jotain shokkitilaa sitten palveluksen alkaessa :D

    Tsemppejä loppurutistukseen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Nuo painoliivithän on käteviä, elä suotta jätä kaapin nurkkaan pölyyntymään. Saattaahan siinä muutamia katseita tulla kun tuolla tarpoo, mutta nooh kattelkoon. Ei sitten tarvitte tunkee puoliomaisuutta reppuun painoksi :D. Itsekkin aattelin ehkä laittaa maastopuvun kesällä päälle, vaikka hiostavaa tulee olemaan ja tosiaan taitaa olla aika silmiinpistävää, mutta ajatuksena on kuitenkin saada mahdollisimman todentuntuinen marssi aikaiseksi :D.

      Sellaset normaalit arjen reppulenkit on päälle 15km lenkkejä, mutta sitten kun lähdetään patikointi mielessä jotain paikkaa kohti niin matkaa kertyy ainakin se 40km.

      Aattelin kans, että kun loma alkaa niin voin kyllä heittää lautaselle vähän enemmän mitä sattuu jotta tottuu paremmin taas normaaliin hiilariruokaan :D Ja mitämitä puurohan on tooosi hyvää :P. En vaan saa monena aamuna viikossa sitä syödä tämän mahan takia. Täytyy intissäkin jättää osana aamuna puuro pois.

      Ja kiitos tsempeistä! Toivotaan mieluisia uutisia sulle sinne PAM:n osalta :)

      Poista
    2. Ja kiitos sulle myös!

      Vau, 40 km on jo ihan hemputin hyvä määrä. Mä vielä kyselen, että jaatteko sen kahdelle päivälle vai painatteko saman päivän aikana? 20 km ei hirveän epätasaisessa maastossa menisi jossain 6 tunnissa kenties... Ulkomailla tarvottiin eräälle vuorelle ja siinä meni joku 8 h taukoineen.

      Nyt kyllä pitää ottaa liivi käyttöön ja tutkia aikoinaan työpaikan joululahjana saatua aktiivisuusranneketta. Sekä google mapsia lähiseudun metsäpoluista. Nyt kun sääkin on ollut sellaista ettei joka päivä herää jostain Mordorin ytimestä :P

      Poista
    3. Ihan putkeen mennään, taukojen kera tietty kuitenkin. Säästän vapaapäivälle patikoinnit niin ei tarvitse hätäillä kellon suhteen. Saa aikasin herätä ja lähteä. Sellaista ei olla vielä kyllä kokeiltu että jäädään yöksi ja palataan seuraavana aamuna takaisin. Jos keksis täältä jonkun kivan paikan mihin jäädä, niin voishan sitäkin kyllä kokeilla!
      Nämä ilmat tosiaan houkuttelee kyllä mukavasti pihalle liikkumaan :).

      Poista
  2. Mä täällä spämmäilen...

    Tällaisia ei oo varmaan missään inttiblogissa vielä tehty, mutta ajattelin, että nyt on hyvä hetki aloittaa! Eli laitoin blogiini pienen haasteen jossa pitää vastata 11 kysymykseen (liittyen omaan palvelukseen). Jos yhtään nappailee niin vastaile! :)

    http://fatinbkk.blogspot.fi/2016/04/liebster-award-2016-edition.html

    VastaaPoista